Danimarka Vatandaşlık Sınavı’nda hata mı var? Bakanlıktan çok önemli açıklama!
Danimarka pasaportu sahibi olmaya kapıları açan, 27 Kasım 2019’da yapılan Danimarka Vatandaşlık Sınavı’nda sorulan bazı sorularda hata olduğu iddialarına, Danimarka Göç ve Uyum Bakanlığı’ndan cevap geldi.

Danimarka Göç ve Uyum Bakanlığı, 27 Kasım’da yapılan Danimarka Vatandaşlık Sınavı’nda sorulan bir soruda hata olduğunu kabul etti.
Danimarka’da 27 Kasım 2019’da yapılan vatandaşlık sınavında sorulan 40 sorudan 3’ünde hata olduğu ileri sürülmesi üzerine, Danimarka Göç ve Uyum Bakanlığı tarafından konuya ilişkin bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, vatandaşlık sınavında 40 soru sorulduğu kaydedildi. 40 sorudan 35’inin bakanlığın hazırladığı temel soru kitapçığında yer alan bilgilere dayandığı, 5 sorunun ise güncel gelişmelere göre hazırlandığı vurgulandı.
Danimarka devlet radyosu ve televizyonu DR’nin internet sitesi dr.dk’da yer alan haberlere atıfta bulunan bakanlık, DR’nin 3, 21 ve 40 numaralı sorularda hata olduğuna yönelik haber yaptığını hatırlattı.
Bakanlık, sınavda sorulan 3 ve 21 numaralı soruların hatalı olarak formüle edilmesine karşın, bahsi geçen soruların temel soru kitapçığında yer alan cevaplara göre hazırlandığını, bu yüzden bu soruların hatalı olarak kabul edilemeyeceğini bildirdi.
Vestager sorusu hatalı
Sınavda sorulan 40 numaralı soru, “Hangi Danimarkalı politikacı Eylül 2019’da yeniden AB’de komiser olarak atandı?” hatalı bulundu. Sorunun cevabı “Margrethe Vestager” olmasına karşın Vestager, Eylül ayında değil, Kasım 2019’da komiser olarak onaylandı.
40 numaralı sorunun güncel gelişmelere göre hazırlandığını ve soru kitapçığında cevabının olmadığına işaret eden bakanlık, bu sorunun iptal edildiğini ve sınava katılan herkesin bu soruya doğru cevap vermiş kabul edileceğini açıkladı.
Uzmanların hatalı bulduğu sorular
3 numaralı soruda, Danimarka’da 7 yıllık “zorunlu okul” kuralının ne zaman yürürlüğe girdiği sorulurken, doğru cevap olarak 1814 yılı kabul edilmesine karşın DR’ye konuşan uzmanlar, Danimarka’da “zorunlu okul”un bahsi geçen yıllarda sadece fakir öğrencilere uygulandığını, zengin öğrencilere ise “zorunlu eğitim” olduğunu bildirdi.
Uzmanlar, 1850 yılında eğitim sisteminde yapılan değişikliklerin ardından “fakir öğrenci” ve “zengin öğrenci” ayrımının kaldırıldığını, zorunlu eğitimin yürürlüğe girdiğini aktardı. DR’ye konuşan uzmanlar sorunun hatalı olduğu görüşünde bulunmuştu.
Sınavda sorulan 21 numaralı soruda “İngilizler, 1807 yılında Danimarka’nın neyini ele geçirdi? (fethetti)” diye sorulmuştu. Sınavda doğru cevap olarak, “Danimarka donanması” kabul edilmesine rağmen tarihçiler, 1807-1815 yılları arasında İngilizlerin birçok defa Danimarka Krallığı’na ait Batı Hint Adaları’nı ele geçirdiğini hatırlattı. Karayip Adaları’ndaki “Batı Hint Adaları” da 21 numaralı sorunun cevap şıkları arasında yer alıyordu.